Χρήση απαγορευμένων ουσιών και φυτοφαρμάκων στην ελληνική γεωργία

Χρήση απαγορευμένων ουσιών και φυτοφαρμάκων στην ελληνική γεωργία

Αρ. Πρωτ. 3563/18.10.2005

Προς:
- κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη από την δεκαετία του ‘70 απαγορεύσει τη χρήση διάφορων ουσιών που εμπεριέχονται σε ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα και φυτοφάρμακα. Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα σύμφωνα με έρευνες, οι απαγορευμένες αυτές ουσίες, που είναι επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, εντοπίζονται σε ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με τέσσερις έρευνες που έχουν διεξαχθεί από πανεπιστημιακούς, επικίνδυνες τοξικές ενώσεις χρησιμοποιούνται συστηματικά στην ελληνική γεωργία.

Πιο συγκεκριμένα έχει εντοπισθεί ρύπανση των επιφανειών των ελληνικών υδάτων από χρήση παρασιτοκτόνων. Πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται ακόμα πιο έντονα κατά τους μήνες Μάιο - Ιούνιο - Ιούλιο, όταν και οι γεωργικές καλλιέργειες είναι ακόμα πιο έντονες. Οι επιστήμονες εμφανίζονται προβληματισμένοι, γιατί ενώ ο κίνδυνος πρόκλησης οξείας τοξικότητας σε οργανισμούς της τροφικής αλυσίδας όπως είναι τα φύκια, το ζωοπλαγκτόν και τα ψάρια είναι από μηδενικός έως πολύ υψηλός, η επικινδυνότητα αυξάνεται πολύ όταν μιλάμε για φαινόμενα χρόνιας τοξικότητας.
Τα σημάδια της μόλυνσης δεν περιορίζονται μόνο στα ύδατα, αλλά και σε υδρόβια πτηνά και γεωργικές καλλιέργειες. Μολυσμένα δείγματα έχουν εντοπιστεί σε ελέγχους που έχουν διεξαχθεί σε υδρόβια πτηνά (πελαργόμορφα και πελεκανόμορφα).
Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει πως υπολείμματα χρήσης φυτοφαρμάκων παραμένουν στα φρούτα και τα λαχανικά. Παρόλο που τα επίπεδα είναι χαμηλά και δεν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, περνούν στην διατροφική μας αλυσίδα.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουν πως η ρύπανση που προκαλείται από τα αγροχημικά είναι μεγαλύτερη από την βιομηχανική ρύπανση που υπάρχει στην Ελλάδα.


Μετά από τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


- Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο προκειμένου να εντοπιστούν τα κρούσματα χρήσης των απαγορευμένων ουσιών και φυτοφαρμάκων και να περιοριστούν;

- Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί έστω και των εκ των υστέρων η επιβάρυνση που έχει υποστεί το ελληνικό οικοσύστημα από την αλόγιστη χρήση των απαγορευμένων ουσίων;

Απαντήσεις Υπουργείων